Fotografie
Despre subiect
Mircea Gherase    2012-03-24  [0 com.] >>>
Despre subiect în fotografie
Andrei Nacu    2012-01-25  [0 com.] >>>
Despre Subiect
Bogdan Meseșan    2011-12-18  [0 com.] >>>
Subiectul şi retorica clişeului
Bogdan Croitoru    2011-11-12  [0 com.] >>>
Despre Subiect
Voicu Bojan    2011-08-20  [0 com.] >>>
Despre natura ficţională a fotografiei. Caz particular: fotografia documentară
Horia Tudor    2011-05-01  [0 com.] >>>
Despre natura ficţională a fotografiei. Caz particular: fotografia documentară
Egyed Ufó Zoltán    2011-04-07  [4 com.] >>>
Despre natura ficţională a fotografiei. Caz particular: fotografia documentară
Gicu Șerban    2011-01-07  [1 com.] >>>
Despre natura ficţională a fotografiei. Caz particular: fotografia documentară
Voicu Bojan    2010-12-08  [1 com.] >>>
Despre natura ficţională a fotografiei. Caz particular: fotografia documentară
Andrei Nacu    2010-10-18  [1 com.] >>>
Şcoala de fotografie documentară Oskar
Egyed Ufó Zoltán    2010-02-04  [14 com.] >>>
Weegee. The Famous?
Voicu Bojan    2009-11-25  [0 com.] >>>
René Burri – un extraterestru
Voicu Bojan    2008-11-03  [6 com.] >>>
Parr. Martin Parr.
Voicu Bojan    2008-05-23  [1 com.] >>>
Discuţie cu Cristina Liberis
Egyed Ufó Zoltán    2008-01-23  [1 com.] >>>
Editorial - Prietenii mei
Egyed Ufó Zoltán    2007-06-23  [0 com.] >>>
Interviu cu Alexandru Paul
Gicu Şerban    2007-06-23  [0 com.] >>>
Editorial - fotografiile lui Mitică
Gicu Şerban    2007-03-31  [0 com.] >>>
Interviu cu Florin Bobu
Egyed Ufó Zoltán    2007-03-31  [1 com.] >>>
Kickbox
Egyed Ufó Zoltán    2007-03-18  [3 com.] >>>
Albumul Taberei de la Bistriţa
Egyed Ufó Zoltán    2007-03-04  [1 com.] >>>
Editorial – Viaţa, Borcanele şi Fotografia
Gicu Serban    2007-02-03  [0 com.] >>>
Interviu cu Silviu Petrovan
Egyed Ufó Zoltán    2007-02-06  [0 com.] >>>
Top 11 întrebări fotografice mioritice ale anului 2006
Egyed Ufó Zoltán    2007-01-21  [0 com.] >>>
Bucureştiul înainte de aderare
Egyed Ufó Zoltán    2007-01-20  [0 com.] >>>

Interviu cu Alexandru Paul


Dacă ar trebui să aleg 2-3 persoane (sau chiar o parteneră),  dintre cele care s-au fotografiat în “Exhibition” (fost Organic CV), să zicem după criterii ce ţin de calităti umane, crezi că aş alege prost? Adică e bine să ne prezentăm numai cu ce ne convine, şi să ascundem restul?
 

Nu ştiu. Cred că poţi să afli multe lucruri despre un om privind fotografia pe care şi-a făcut-o, dar poţi să greşeşti. După părerea mea nu e "bine" să ne prezentăm în nici un fel. Din păcate nu prea avem de ales.
 
În general în imaginile unui fotograf, recunosc cine este omul din spatele lor, în sensul că din cîteva imagini aproape aş putea să identific câteva trăsături şi chiar valorile pe care le are. Cunoscându-te, recunosc asta şi in fotografiile tale,  te-aş întreba dacă te consideri fotograf în acestă poveste sau eşti doar un simplu coordonator al proiectului, un manager, având şi unele atribuţii tehnice?
 
Nu mă consider nici una nici alta, deşi am prestat activităţi de fotograf şi de organizator.
 
... şi activităţi de subiect. Poza ta e un fel de "demo" prin care ai gustat mâncarea ca să-i convingi mai uşor pe ceilalţi că nu e otrăvită? În fotografii sunt numai persoane pe care le cunoşteai dinainte?
 
Fotografia cu mine este una dintre probele pe care le-am făcut la început. Nu am folosit aceste fotografii ca exemplu, dar am pus una în expozitie. E un fel de solidaritate cu cei care au participat.  O parte dintre ei îmi sunt cunoscuţi. Unii au răspuns la invitaţiile mele de pe net, alţii au fost aduşi de cunoscuţi. Mulţi mi-au scris că vor să participe într-o perioadă, destul de lungă, în care nu m-am ocupat de acest proiect şi nu le-am răspuns. Îmi pare rau.
 
 
Spui că sunt persoane pe care le cunosteai înainte de acest proiect. Poate chiar foste iubite. :-) Te-au surprins prin "CV"? Imaginea pe care şi-au prezentat-o corespunde cu imaginea pe care o aveai tu despre ei? Sau invers. Cunoscând un om, ai putea să-ţi imaginezi cum şi-ar scrie CV-ul?
 
Da. Mulţi dintre cei pe care-i cunosc au atitudini care mi se par străine lor. Dar e mai probabil că-mi sunt ei străini mie, decât că aceste atitudini le sunt străine lor.
 
Te-a interesat într-o oarecare măsura şi partea estetică a imaginilor rezultate? Bănuiesc că cei care s-au fotografiat nu prea aveau grija asta. Aş fi curios cam cît timp discutai cu oamenii pentru a le explica ce te interesează, cît timp aveau la dispozitie şi dacă aveau "dreptul" la mai multe cadre.
 
Am urmărit doar ca subiectul să fie bine pus în evidenţă, şi am evitat orice artificii care pot înfrumuseţa sau urâţi. Nu am vorbit prea mult cu ei. Le-am cerut să caute cea mai buna ipostază pentru ei şi să declanseze. Din păcate unii au încercat să-mi furnizeze o fotografie reuşită în loc să se concentreze asupra lor. Cei care după o declanşare se simţeau neîmpliniţi au mai avut dreptul la încă 1-2.
 
Cine se dezbracă mai uşor? Cine sunt cei care au răspuns mai prompt la provocarea ta, fetele sau băieţii?
 
... nu ştiu cine se dezbracă mai uşor. Nu am încercat să conving pe nimeni. Am propus şi unii au acceptat. Cred că motivul din care au făcut-o e unul mult mai puternic şi mai intim decât dorinţa de a mă ajuta pe mine să fac acest proiect.
 
Ştiu că oamenii, în dorinţa de a convinge, vând multe "gogoşi" in CV-urile lor. Imaginile selectate de tine conţin gogoşi? Ai idee dacă sunt fete care şi-au pudrat intens nasul, s-au machiat, au petrecut ore cu oglinda, sau băieti care au vrut sa pară mai dotati, s-au tuns special etc.?  Am răsfoit CV-uri şi am descoperit caractere foarte diverse. Ştiu că lucrezi de mult timp la acest proiect, crezi că cei dispuşi să se fotografieze pentru tine, acoperă un numar suficient de “tipologii” umane?
 
 
Oamenii care se ocupă să-şi construiască o imagine au facut-o şi de data asta. Cred că unii au acoperit lipsurile iar alţii le-au etalat. depinde cum incearcă fiecare să se împace cu aceste lipsuri. Nu am incercat să acopăr "tipologii". Vreau să construiesc un loc cu oameni care sunt cât mai aproape de ceea ce se cred ei a fi.
 
S-a întâmplat ca cineva să nu fie mulţumit de imagine şi deşi iniţial a acceptat să se fotografieze, ulterior n-a mai vrut sa apară în expoziţie?
 
 
Nu am pus problema aşa. Cei care au venit ştiau pentru ce o fac. Imaginea din fotografie este cea pe care au văzut-o in oglindă în momentul în care au declanşat aparatul.
 
Expoziţia este de fapt un labirint cu o singură variantă de drum, nu prea ai cum să greşeşti. Ai urmărit un "fir estetic" al ordinii imaginilor? Sau altfel spus, se poate intra pe orice uşă în labirint?
 
 
Nu e un labirint, e un coridor care deşi e întortocheat nu te pierzi in el.  Eu zic că nu este o expoziţie. Adică nu sunt nişte lucrări expuse într-un coridor, ci acest coridor este lucrarea. L-am gândit să fie parcurs într-un singur sens.  Deoarece fotografiile sunt foarte apropiate unele de altele am incercat să evit posibile false "relaţii" ce ar fi putut să apară între personaje. Am pus în locurile mai largi ale coridorului fotografiile care aveau nevoie de mai mult aer.
 
De ce ai schimbat numele in "Exhibition", asta dupa ce ai trăit câţiva ani cu ideea de "Organic CV"?
 
I-am schimbat numele pentru că nu-mi plăcea. Era prea explicativ si pretenţios. De la început nu mi-a plăcut numele ăsta, dar i-am zis într-un fel considerând că nu era un lucru important atunci.
 
* * *
 
Pe Sandu l-am intâlnit prima dată la “Valea de Peşti”, la o întâlnire organizată de Fotomagazin prin 2002.  Acolo l-am văzut mai des cu paleta de ping-pong în mână, decât cu aparatul de fotografiat. Apoi în taberele 7zile, unde în 6 zile nu avea chef de pozat, pentru ca în ultima zi să vină, nu se ştie de unde, cu cele mai tari poze. Ce-mi place la el e că nu vorbeşte în plus şi nici nu fotografiază în plus.  Dar atunci când o face, punctează. Ca şi acum.
 
“Exibition” (fost “Organic CV”) nu e un proiect pur fotografic. Nu e un proiect pentru "iubitorii de frumos" şi fotografie, nu e o expoziţie din care pasionaţii de fotografie pot să inveţe de la maestru. Însă este un studiu tare interesant despre noi, despre oameni. Fotografia are un simplu rol de suport. Nu mă pricep, însă cu toate acestea, mergeţi la “Exhibition” (fost “Organic CV”) s-ar putea să aveţi în faţă cel mai tare proiect foto românesc.   
 
* * *
 


© Gicu Şerban
2007-06-23

 

Oskar Blog
   Schimbați linkul! >>>
   Concurs proiecte fotografice >>>

Galerie
   Un revelion >>>
   Gospodarul izolat >>>

Linkuri recomandate
   Un bun exemplu despre ce mai poate >>>
   Petruț Călinescu a docume >>>

Pentru a putea inscrie comentarii pe Oskar este necesara autentificarea.