Oskar Blog
Schimbați linkul!
Egyed Ufó Zoltán    2012-01-08  [0 com.] >>>
Concurs proiecte fotografice
Egyed Ufó Zoltán    2011-10-26  [0 com.] >>>
Back
Egyed Ufó Zoltán    2011-10-20  [2 com.] >>>
Diploma și breasla
Egyed Ufó Zoltán    2011-05-16  [0 com.] >>>
Aprobări în scris și model releaseuri
Egyed Ufó Zoltán    2011-05-04  [8 com.] >>>
Tudor Platon exmatriculat
Egyed Ufó Zoltán    2011-04-29  [49 com.] >>>
Un loc nu este un subiect
Egyed Ufó Zoltán    2011-04-18  [3 com.] >>>
Talentul sau munca contează?
Egyed Ufó Zoltán    2011-04-07  [7 com.] >>>
Carnavalul de la Veneția
Egyed Ufó Zoltán    2011-03-22  [1 com.] >>>
De ce ai murit, Vivian Maier?
Egyed Ufó Zoltán    2011-03-18  [24 com.] >>>


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 44

Talentul sau munca contează?


Talentul îl primim la naștere? De multe ori îmi pun această întrebare cînd cineva se uită la pozele mele și spune ”ție ți-e ușor, că ai talent”. Nu sînt expert în acest domeniu, dar dacă mă uit la trecutul meu, aș zice că talentul de care vorbesc cei care mă laudă, se definește prin multă muncă, efort și interes nefinanciar. Ultimul dintre acestea depinde probabil foarte mult și de educația primită începînd de mic copil, depinde și de anturajul omului, de gașca de prieteni cu care norocul îl aduce în contact.

Malcolm Gladwell spune într-o carte de-a sa, care cred că a fost tradusă și în română, și se numește Excepționalii, dacă-mi aduc bine aminte, că 10 000 de ore de repetiție în orice domeniu te face un maestru al acelui domeniu. Tind să-i dau dreptate, silința și efortul contează mult mai mult ca un talent presupus dobîndit prin naștere.

Degeaba stă omul cu brațele încrucișate, în ideea că s-a născut talentat, mare lucru n-o să se întîmple singur. Dacă vreți rezultate, oameni buni, trebuie să munciți. Zi de zi, săptămînă de săptămînă.

© Egyed Ufó Zoltán
2011-04-07

 

Galerie
   Un revelion >>>
   Gospodarul izolat >>>

Linkuri recomandate
   Un bun exemplu despre ce mai poate >>>
   Petruț Călinescu a docume >>>

Fotografie
   Despre subiect >>>
   Despre subiect în fotografie >>>


Egyed Ufó Zoltán (2011-04-07 16:42:07)
A scris și Cipri despre asta anul trecut, doar că nu eram pe atunci abonat pe rss la blogul BoG, sau eram dar am uitat de atunci, nu mai știu. Citiți și ce a scris el, că a avut răbdare mai multă ca mine, și a explicat mai frumos:
http://badorgood.com/blog/cips/post/ceai-facut-pentru-mine-in-ultima-vreme--recomandari-16082010-173

Liviu Faur (2011-04-08 15:14:02)
Cred ca are mare importanta partea legata de "interes nefinaciar" unde financiar poate fi inlocuit si cu alte cuvinte:glorie, publicitate, tiluri pompoase etc. Atata vreme cat ceea ce faci (nu numai pentru fotografie e valabil lucrul asta), faci pentru bani, tot rezultatul muncii tale e modelat de bani, impiedicandu-ti spiritul sa se exprime liber. Eu personl sunt de acord ca succesul 90% munca si numai 10% talent. Mai greu imi este sa accept ca nu pot realiza ce ai realizat tu (in domeniul fotografiei) pentru ca sunt puturos sau pentru ca nu sunt dispus sa muncesc cat tine (sau mai mult ca nu am totusi talentul tau).

Ciprian Ciocan (2011-04-11 22:41:04)
Ma enerveaza totusi o chestie. Blogul asta e citit de o gramada de lume - buna, are un public "premium". Am asteptat o vreme, curios cate comentarii vor aparea la postul asta.

Ufo te rog nu ne mai plictisi cu chestii din astea demodate ca munca, silinta, efort etc ...

Ne plangem mereu de tabloidizare, otevizare etc, dar adevarul e ca nimic nu e ca un scandal bun, daca nu lovesti in cineva, nu faci o dezvaluire senzationala nu faci rating.

Egyed Ufó Zoltán (2011-04-12 12:15:14)
Dacă prin rating înțelegem număr de vizitatori, să știi că nu-s cu mult mai puțini ca la un scandal. Comentarii sînt mai puține, e drept. Dar de obicei cînd omul e de acord, nu comentează. Vreau să cred că oamenii n-au comentat, fiindcă sînt de acord cu ceea ce am scris.

Scopul meu nu e să fac rating, ci să fac oamenii să lucreze. Iar acest public ”premium” parcă începe să lucreze, e drept, cam greu, cu inerție mare. În rest nu mă interesează nimic, nu-mi pasă de numere, de statistici.

Sorin Voicu (2011-04-12 16:56:30)
Ufo, imi place cum ai pus problema. Financiarul omoara creatia. Mai ales in lumea foto. Cunosc chiar exemple.
Ciprian, ai su tu dreptate in ultima parte. Dar oare cum te poti lupta cu o asemenea mass-medie?
Strict la subiect: conteaza munca, dar si talentul. Adica, poti muncii mult, poti stapani tehnica excelent in urma muncii depuse, dar daca nu ai si un pic de talent ramai numai un bun tehnician. Un bun meserias. Eu inca nu am ajuns nici bun meserias, nici artist. Si nici nu mi-am propus asa ceva. Fac ce fac din pasiune, de placere.
Am mers cu cineva, odata, la fotografiat prin parc. Isi cumparase de curand un aparat foto. Se tot minuna cum de gasesc subiecte. Antrenamentul, am zis. S-a uitat lung la mine si nu a zis nimic. Apoi, seara, mi-a trimis prin mail o fotografie si mi-a cerut parerea. Dupa doua minute am trimis-o inapoi, prelucrata un pic (asta pentru ca tot este deschis un topic pe aceasta tema pe BOG). Nu spun, in urmatorul sfarsit de saptamana ne-am intalnit din nou si am arata cum am facut. Iar stadiul la care am ajuns in acest moment, tot muncii se datoreaza. Chiar daca este o munca din placere. Artistii, da, ei au si talent, dar si muncesc.
Asadar, parerea mea este ca pentru a deveni maestru iti trebuie si munca si talent.

Bogdan Mesesan (2011-04-12 23:41:35)
"Maestru" - in Romania este cu sens peiorativ, fiindca este atat de des folosit, si multi il paseaza de la unul la altul, incat poti usor sa vezi ca pentru a deveni un maestru.ro iti trebuie talentul sa te stii vinde, si munca de convingere a privitorilor mai putin avizati. La fel si cu "boier"; acelasi algoritm social.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Dominatrice

Gicu Şerban (2011-04-13 08:33:38)
Asa e, "coane" Mesesan :)

Pentru a putea inscrie comentarii pe Oskar este necesara autentificarea.